Hírlevél




szazalek_emblema
Fröccsnapok a hétvégén: Jedlik emlékére isznak a győriek
2009. augusztus 26. szerda, 09:03

 

Image

Ötödik alkalommal rendezik meg a Győri Fröccsnapokat augusztus 28-30-ig a Győri Nyár keretében. Idén is tiszteletüket róják le a szódával felhígított bort kedvelők Jedlik Ányos szobra előtt, aki a dinamó mellett a szódavíz nagyüzemi gyártását is kitalálta, amely mára már hungarikummá vált.

 

Jedlik Ányos Győrben kezdte tanári pályáját, s nyugdíjas éveiben is városunkat választotta. Bencés rendtársai nagy örömére kísérletezte ki először Magyarországon a szikvíz nagyüzemi gyártását, így az első fröccs Győrben készülhetett.


 

Vörösmarty Mihály Fóti dal című versében írt először e nagyszerű nedűről: 1842-ben Fáy András fóti pincéjében szüretet tartottak, melyen többek között Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály is megjelent. Jedlik szódát is vitt magával, melyet a borba spriccelt: innen származott hát akkori elnevezése, a „spriccer”. Ezt később Vörösmarty magyarosította, innen a „fröccs” neve.

Az imént említett bordal kezdősora is erre tesz tanúbizonyságot: „Fölfelé megy a borban a gyöngy”.


 

Jedlikről Ferenczy Viktor később azt írta: „szesszel csak mértékletesen élt, de vendégeivel szívesen koccintott.” Erre pedig egy jó fröccs igazán megfelelő lehetett.


 

Győrben 2004-ben rendezett először a Rotary Club fröccsnapokat. Azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rendezvénysorozat. Mester József, a fröccsnapok egyik programgazdája bízik az idei sikerében is.


 

A programokról lapunknak elmondta, a pénteki megnyitó a Konferencia Hotelben lesz 17 órai kezdettel, melyet a győri Rotary Club elnöke, Dombi László nyit meg, s a hagyományokhoz híven Nyakas Szilárd rádiós szerkesztő tart előadást. Ezután előkerül az ünnepelt ital is, s a megjelentek kóstolót tartanak.


 

A Széchenyi téren még aznap este fél hétkor Szabó János tárogatójátékával folytatódik a rendezvény, majd megkoszorúzzák a Jedlik szobrot.


 

A kétnapos fröccsünnep programjai a Bécsi kapu téren felállított pavilonban folytatódnak.


 

Szombaton délelőtt 10 órától este 10-ig várja a bor és a szóda egyvelegét kedvelőket a Rotary Club. Fél 5-től pedig a Rozmaring német nemzetiségű kórus és Péter János harmonika dallamai szórakoztatják a közönséget.


 

Vasárnap Takács Zsolt harmonikaművész francia sanzonjaira kortyolhatják a „spriccert” a résztvevők.


 

Mester József hozzátette, a gyermekeknek is kedveskednek, őket bioalma-, illetve málnaléből készült fröccsel várják, de természetesen a hagyományos gyümölcslevek is megtalálhatóak lesznek a kínálatukban.


 

A helyi Rotary ezen rendezvénysorozatával mint minden évben, idén is a Kazinczy Ferenc Gimnázium Szép Magyar Beszéd versenyét támogatja. Mester József kifejtette, a rendezvény lényege, hogy a bevétellel segíthess az ízes magyar beszéd megőrzését.

 

http://www.gyorinap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1535&Itemid=32