Hírlevél




szazalek_emblema
Karen Del Toro: Magyarország megtanított értékelni a hazámat
2011. március 21. hétfő, 11:53

Karen Del Toro: Magyarország megtanított értékelni a hazámat

http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/karen_del_toro_magyarorszag_megtanitott_ertekelni_a_hazamat/2208765/

Mészely Réka - Kisalföld Napilap
2011.03.17. 09:45
Az egymilliós mexikói városból, Moreliából tavaly nyáron érkezett hazánkba Rotary-cserediákként Karen Del Toro. A tizennyolc éves lány szókincse mára sok magyar szóval bővült.
Magyarul köszönt, aztán a beszélgetés során felváltva használjuk a magyart és az angolt. A 18 éves Karen Del Toro tavaly nyáron érkezett hazánkba Rotary-cserediákként.

– Tavaly nyáron jöttem Magyarországra. Rotary-cserediákként csak ezt az egy országot választhattam – kezdi a mexikói lány, aki egy egymilliós lélekszámú „kisvárosból", Moreliából származik. A rajkai Varga család fogadta be mostanáig, innen Győrbe költözött. E héttől ugyanis a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola után a Kazinczy-gimnáziumban tanul. A latin-amerikai lány hazánkról csak annyit hallott, amennyit történelemórán tanult: hogy egykor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt.

– Az tetszik Magyarországon, hogy Mexikóhoz képest tisztábbak az utcák. Hazánkban nem ilyen jól szervezett a szemétszállítás, Moreliának van egy nagyon szép tava, ami hihetetlenül szennyezett. Az európaiak sokkal jobban figyelnek a természetre, a környezetükre – állapítja meg Karen, aki a gimnázium után a környezetvédelem terén szeretné tanulmányait tovább folytatni.

Mexikói cserediák: Karen Del Toro (középen balról) bolyais osztálytársaival, Rebekával, Krisztinával és Biankával.
Mexikói cserediák: Karen Del Toro (középen balról) bolyais osztálytársaival, Rebekával, Krisztinával és Biankával.


A Bolyai-iskola tizenegyedik osztályosai közé került fél évre a mexikói lány.

– PowerPoint-bemutatót tartott a városról, iskoláról, ahonnan érkezett, a barátairól. Karen nagyon kedves, figyel az emberekre – mesélik az osztálytársak, Bartalos Rebeka, Schanzenbacher Krisztina és Szorger Bianka. – Volt, amikor úgy értettük meg egymást, hogy „aktivitiztünk" vagy rajzokkal kommunikáltunk – magyarázza Bianka, aki Karen padtársa lett.

– Még három hónapot töltök Magyarországon. Itt megtanultam értékelni a saját hazámat. Hiányzik és a családomtól sem töltöttem ilyen sok időt eddig még távol. Tudom, hogy Mexikóban nőttem fel, ott tanultam, ott van az otthonom – teszi hozzá a lány.