Hírlevél




szazalek_emblema
Fröccsnapok: a kellemes csíposség hagyománya
2007. július 16. hétfő, 12:02

Gyor - Jedlik Ányosnak, a szódavíz feltalálójának életmuve elott tisztelegve a hétvégén fröccsnapokat tartott a Gyori Rotary Club. A bencés tanár felkoszorúzott szobránál a nagy hoségben a szokásosnál is több szóda és hörpi fogyott.

Harmadszor rendezte meg a fröccsnapokat a Gyori Rotary Club a Széchenyi téren, ott, ahol tavaly egy óriáspohárban több mint kétszáz liternyi boros-szódás üdítot is elkészítettek a megyeszékhelyhez kötheto találmány hívei. Ezúttal ilyen rekordra nem törekedtek, de Jedlik Ányos virágokkal díszített szobra közelében a buborékaival a nyelvet kellemesen csípo, különféle arányban készülo italból a szokásosnál is több fogyott. Ugyanis mint tudott, fröccs többféle létezik és a változatait a köznyelv hangulatos elnevezésekkel illeti: van hosszúlépés, házmester, viceházmester, háziúr és lakófröccs is, a gyerekeknek pedig alkohol nélküli hörpi.

A Rotary klub tagja, Kalmár Ákos a kezdeményezés jótékony célját hangsúlyozva elmondta: idén is a Kazinczy-gimnázium Szép Magyar Beszéd Versenyének támogatására ajánlják fel a bevételt. Reméli, hogy ezúttal több pénz összejön, mert a kánikulában különösen kapósnak bizonyult a hideg husíto. Sikeréhez az is hozzájárulhatott, hogy a Gyori Nyár hétvégi programjai a szokásosnál több embert vonzottak a belvárosba. Persze a fröccsöt hagyományosan sokan kedvelik, például Tóth Virgil is, aki úgy véli, jó lenne, ha minél többen ismernék Jedlik és a szóda Gyorhöz fuzodo kapcsolatát. Szerinte ez helytörténetünk olyan része amire büszkék lehetünk.

Jedlik és a szóda: szerzetesek kóstolták eloször

A mesterséges ásványvizek eloállítása már a XVIII. században foglalkoztatta a természettudósokat. Jedlik Ányost – aki a gyori bencés líceum tanára volt – is az eloállítás módja érdekelte. 1829-re sikerült megfelelo készüléket szerkesztenie, így akkor a gyori bencés rendház szerzetesei ízlelhették eloször a szódavizet, s talán a fröccsöt is. Jedlik Pesten nagyban is eloállított szódavizet; ugyan ritkán esik szó róla, de vállalkozó is volt. A szódának hosszú neveket adott, mesterséges szénsavas víznek, mesterségesen készült savanyú víznek, pezsgo víznek nevezte, s találó tanácsot adott fogyasztásához: „Legjobb a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csíposségébol."