Hírlevél




szazalek_emblema
Fröccsnapok Győrben
2010. október 30. szombat, 18:51

Fröccs Napok Győrben

kisalfold.hu
2010.09.21.
Gasztronómiai különlegességek és kulturális ínyencségek várnak azokra, akik ellátogatnak a VI. Fröccs Napokra és az I. Amatőr Művészeti Fesztiválra szeptember végén.

 A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmából mutatta be a „spriccer"-t az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt.

A Fóti Szüret történetét Hegedüs Géza írta meg a "Száz rejtély a magyar irodalomban„ című könyvében, a Világmindenség első fröccse címmel. Eszerint a fröccs keresztapja Vörösmarty Mihály volt, aki a „spriccert túl németesnek találta.

A VI. Győri Fröccs Napok részletes programja >>


Azóta a fröccs megindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig Hungarikum! Ahogy az elfogult fröccsivó mondja: A fröccs szóda nélkül csak jó bor!

Kóstolgassuk tehát, és emlékezzünk nagyjainkra, akik szintén kedvelték ezt a kiváló szomjoltó italt: Krúdyra, Tersánszky-Józsi Jenőre, Márai Sándorra, a szervező-vendéglátókkal a Győri Rotary Clubbal, akik a bevételt a Kazinczy Ferenc Gimnázium Szép Magyar Beszéd verseny, valamint a Rotary Irodalmi Díj támogatására ajánlják fel.

A több éves hagyományokkal rendelkező Győri Fröccsnapok kapcsolódó rendezvényeként – az őszi kulturális évad újszerű kezdeményezése – az Amatőr Művészeti Fesztivál. A Fröccs-napok fellépői mellett ifjú, közép- és szépkorú tehetségek, amatőr művészek, együttesek, szólisták kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a Széchenyi téren.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/froccs_napok_gyorben/2179664/