Hírlevél




szazalek_emblema
A rotarysok voltak az ''elsobálozók''
2006. január 08. vasárnap, 12:00

A rotarysok estjével kezdodik a báli szezon Gyorben. A bevételbol a Gézengúz Alapítványt támogatták.

Hagyomány, hogy a rotarysok estjével kezdodik a báli szezon Gyorben. Idén is így volt, a klub tagjai tíz éve minden évben mulatnak vízkereszt után, ezúttal a Gézengúz Alapítványt támogatták a bevételbol.

A Rotary-mozgalom megalakulásának százéves, illetve a gyori Rotary-bálok tízéves évfordulóján bállal ünnepeltek a megyeszékhelyen. A gyori Rotary klub rendezvényének bevételét most is jótékony célra fordítják: a születési sérült gyerekek fejlesztését vállaló Gézengúz Alapítvány kapja a jegyekbol befolyt pénz egy részét, a másikat a cserediákprogramra fordítják – mondta szombaton este Kalmár Ákos, a Rotary klub elnöke. Az elobbivel kezdjük: az alapítvány tizenkét éve muködik Gyorben, tavaly márciustól új helyen.

Ahhoz, hogy a kezdeti panelházból ki tudjanak törni, számos segítségre és persze önerore volt szükség, de – ahogy az esten a foterapeuta mondta – ez az önero elfogyott a felújítással.

A folytatáshoz pedig az állami támogatás kevés: a kiadások mindössze negyven százalékát fedezi. A rotarys segítség tehát nagyon jól jött számukra is.

Tíz év alatt a bálok mindig alkalmat adtak a segítésre: kárpátaljai árvízkárosultak, nagycsaládosok, halmozottan sérült gyerekek, az autistaotthon vagy egy vak egyetemista egyaránt részesült a rotarysok támogatásából. A jegybevételek másik részét a csereprogramra fordítják: a bálon brazil, argentin és ausztrál diákokat mutattak be, akik jelenleg Magyarországon tanulnak. Cserébe persze magyarok is utazhatnak külföldre: ugyanúgy Brazíliába, illetve Amerikába mentek ebben a félévben, de van olyan megyei diák is, aki Dél-Afrikában folytatja tanulmányait.

A bálon még egy jótékony felajánlás volt: a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház mutoblokkja beléptetorendszerének kialakítását vállalta az egyik résztvevo. A felajánlás értéke 350 ezer forint. A jubileumi bálon a foszerep persze a mulatságé volt, de rövidfilmmel megemlékeztek az 1905-ben, Chicagóban alakult Rotary-mozgalom száz évérol is. A világban jelenleg 30 ezer klub mintegy másfél millió tagja képviseli és követi a rotarys eszmét, a gyori klub 28 taggal szintén.