Hírlevél




szazalek_emblema
Diákdiplomaták 'Rotary-útlevéllel' az óceánon túl
2007. szeptember 13. csütörtök, 12:06

Gyor - Brazília, Mexikó, Kalifornia: három gyori fiatal jutott el ide a Rotary klub cserediákprogramjának keretében. Egy év alatt beilleszkedtek az ottani társadalomba, a kint töltött ido alatt második hazájukká vált az adott ország. A kiutazás célja nem a nyelvtanulás, hanem az idegen kultúrák megismerése volt.

Három szerencsés fiatal szállt repülore tavaly nyáron, és a napokban érkeztek haza a külföldön töltött egy év után. A Rotary klub minden évben lehetoséget ad néhány fiatalnak, hogy egy évig más országokban tanulhasson, és beilleszkedjen más társadalmakba. „Az utazás elott komoly teszteken mennek keresztül, hogy bizonyítsák rátermettségüket. Az elnökségi tagok próbálják kellemetlen helyzetekbe hozni oket, hisz külföldön is hasonló problémákkal találkozhatnak" – mondta el Radics Zoltán, a Rotary klub cserediákprogramjának egyik szervezoje.
A kiutazók egy 20 kérdésbol álló tesztlapot töltetnek ki a szállást és az ellátást biztosító családdal, hogy minél jobban megismerjék oket.

Ha Brazília, akkor Copacabana

Karli Hajnalka Brazíliába jutott el, ahol tizenegy hónapot töltött egy hatmillió lakosú nagyvárosban. Az út hosszú és fárasztó volt számára, hisz majdnem 36 órát utazott a befogadó családhoz. Hajnalka elmondta: „Az ember ilyenkor kis félelemmel és vegyes izgalommal indul neki a nagy útnak. Óriási érzés az, amikor másfél hónap után hall eloször az ember magyar szót. Ha valakinek sikerül kijutnia, feltétlenül nézze meg a Copacabanát és a Krisztus-szobrot, de talán a legszebb rész Dél-Brazília trópusi tengerpartjai."

A mexikóiak sok csilit esznek

Kovács Zoé tavaly augusztusban vágott neki a nagyvilágnak. A csereprogram keretében Mexikóban tette le a repülogép.
Zoé elmondta: „A mexikóiak rengeteg csilit esznek, és nagyon barátságosak. Sosem hallottak még Magyarországról, tehát sok új dolgot tudtam nekik mondani országunkról. Sokat meséltem az ottani embereknek a magyar kultúráról, foleg a magyar zenérol és a táncról. Ettol függetlenül a nemzeti ünnepek azok, amelyek leginkább érdeklik az ott éloket. Az azték piramisok felejthetetlen látványt nyújtanak, mindenki keresse fel legalább egyszer."

Téves, amit hiszünk az amerikaiakról!

Kósa Roland egy amerikai filmforgatásba csöppent, mikor megérkezett Kaliforniába. Egy farmon élt, a mindössze ezerlakosú kistelepülésen farmerek gazdálkodnak a birtokaikon. „Tévedünk, ha azt hisszük, hogy az amerikaiak folyton csak futnak, sietnek és gyorséttermekbe járnak. Kaliforniában, ahol én jártam, ezt egyáltalán nem lehetett tapasztalni. Nagyon barátságosak és segítokészek az emberek" – tette hozzá a fiatalember.

Nagykövetek a kiutazók

A Rotary klub mindössze egyetlen esélyt biztosít arra, hogy a diákok éljenek a kiutazás lehetoségével. A Rotary által finanszírozott zakó és jelvények mutatják a kiutazók fontosságát és hovatartozását. A jelentkezok komoly etikai kódex szerint élnek és viselkednek. A szerelem, az alkohol és a munkavállalás is azonnali hazautat jelent. A három fiatal véleménye egyöntetu: „A nyelvtanulás nagyon fontos tényezo, valamint a kint szerzett ismeretség. Bárkinek lehetosége van ilyen élményeket szerezni, nem kell félni a kihívásoktól."