Hírlevél




szazalek_emblema
Vágyódás, fájdalom szoborba zárva
2011. augusztus 19. péntek, 17:01

Vágyódás, fájdalom szoborba zárva

A Mosonszolnokról elhurcolt sváboknak és a Felvidékről kitelepített magyaroknak állít emléket Lebó Ferenc újabb köztéri alkotása, melyet augusztus 20-án avatnak fel a településen. Az évezredes Moson vármegye emlékére is újabb művel készül a győri művész.

Mészely Réka - 2011.08.19. 11:02

Mosonmagyaróváron a mosoni és az óvári városrészben két országépítő királyunk – Szent László és Szent István – szobra kötődik Lebó Ferenc nevéhez. Dunakilitin idén március 15-én adták át a győri szobrászművész ’48-as emlékművét. Augusztus 20-án délelőtt 10 órától újabb alkotását avatják fel Mosonszolnokon a templom mellett. A köztéri emlékmű történelmünk vészterhes, embertelen időszakára emlékeztet és arra, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

– Két közösségnek, a Mosonszolnokról kitelepített sváboknak és a Felvidékről betelepített magyaroknak kívánt emléket állítani a helyi önkormányzat Mosonszolnokon. A keresztény gyökerek egyaránt jellemezték a település német ajkú lakosságát és a Felvidékről kitelepítetteket. A szív általános szimbólum. A szívhez kapcsoljuk a szeretetet, a szerelmet, a lélek rezdüléseit, de a fájdalmat is. Mikor jelképet, szimbólumot kerestünk, szinte kínálta magát a Mária hét fájdalma, a tőrökkel átdöfött szív szimbolikája. A gazdag ikonográfiai tartalomban megtalálhatjuk a vágyódás és a fájdalom minden fokát és sajgó érzését – magyarázza Lebó Ferenc.

Lebó Ferenc új szobrát augusztus 20-án avatják fel
Lebó Ferenc új szobrát augusztus 20-án avatják fel.


A győri szobrászművész – aki a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban Varga Györggyel közös tárlaton mutatkozik be – Mosonmagyaróvárnak is készül egy újabb emlékművel. A mészkőbe süllyesztett bronz domborművekkel az évezredes Moson vármegyének állít emléket a város. Felavatását szeptemberben tervezik az Erzsébet tér átadásával együtt.


Névjegy. Lebó Ferenc Szarvason született, jelenleg Győrben él. A képzőművészet több ágában változatos módon alkotó művész. Legismertebb művei a köztereken álló nagyplasztikák és az érmészet körébe tartozó alkotások. Foglalkozik kisplasztikával, síkművészetekkel és még sok más, köztük a művészet határterületein helyet foglaló műfajjal.