Hírlevél




szazalek_emblema
Az otrantói ütközet 93. évfordulója
2010. június 16. szerda, 19:32

 

Az otrantói ütközet 93. évfordulója
2010.05.25.
A győri Rotary Club kezdeményezésére négy évvel ezelőtt emléktáblát helyeztek el Punta d’Ostro erőd bástyáján a hősök emlékének adózva. Ezt három éve egy bronz emléktáblára cserélték Horvátországban, a Prevlaka- félszigeten az otrantói ütközetben részt vett hősök és elesettek tiszteletére.
Az első világháborúban a Fölközi-tenger körzetében az otrantói csata volt a szembenálló hadihajók által vívott legnagyobb tengeri ütközet. Az egyik oldalon az osztrák-magyar, a másikon a brit, az olasz és a francia flottaerők harcoltak. Minkét oldalon fontos szerepet kaptak a repülőgépek és tengeralattjárók. Tény, hogy az osztrák-magyar haditengerészetet nem lehet összehasonlítani a szembenálló Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország hatalmas flottáival mégis elmondható, hogy végig megállta a helyét és ura maradt az Adriának.

A mindössze három gyorscirkálóból és két torpedórombolóból álló kis erőcsoportosítás fontos, hadműveleti jelentőségű csapást mért ellenfelére. A szorosban épült antant tengerzár szétzúzásával, biztosította a német és magyar-osztrák tengeralattjárók és hajók kijutását a Földközi-tengerre. Ez a hadművelet nem hatalmas hajóegységek elsüllyesztéséért, nem elpusztított bruttó regiszter tonnákért zajlott, hanem egy hallatlanul fontos stratégiai átjáróért, az otrantói-szorosért.

Csak egy katona a megmondhatója annak, milyen fontos mindez a csapatok további harcainak sikeréhez. Csak a katona tudhatja igazán milyen sokat nyerhet az később, a ki az elérhető győzelemért nem rest kockáztatni. Csak a parancsnok tudja igazán milyen fontos a személyes példamutatás a csapatok moráljának megerősítése szempontjából.
A sikerek, a jó példák, és a hősök erénye adhat erőt a feladatok teljesítéséhez azonban a sikerek elérése érdekében vannak, akik a legdrágábbat áldozzák, az életüket. A hősök és elesettek tisztelete a mi feladatunk, a róluk való méltó megemlékezéssel tarthatjuk eredményeiket tiszteletben, ez történt itt a Prevlaka- félszigeten a Punta d’Ostro erőd bejáratánál.

A Balkáni Egyesített Hadszíntéren Bosznia-Hercegovinában (EUFOR-NATO) szolgálatot teljesítő katonák képviseletében Siposs Ernő Péter ezredes vezette négyfős delegáció május 9-én vett részt a megemlékezésen. Mészáros József a győri Rotary Club képviselője ünnepi beszédében röviden felidézte az osztrák-magyar haditengerészet által 1917. május 15-én indított hadművelet eseményeit az otrantói tengerzár felszámolására. A megemlékezés után Siposs Ernő Péter ezredes a
Balkáni Egyesített Hadszintéren Bosznia-Hercegovinában (EUFOR-NATO) szolgálatot teljesítő katonák képviseletében, Mészáros József a győri Rotary Club képviseletében, míg Bittera Gábor kormányos matróz a Magyar Tengerészek Egyesülete képviseletében koszorút helyezett el az emléktáblánál, majd egy perces néma tiszteletadással adóztunk az elesettek emlékének. Ezt követően Bittera Gábor tolmácsolásában meghallgattuk a tengerészek imáját. A rendezvény zárásaként elhangzott a horvát majd a magyar Himnusz.

A polgári kezdeményezések is megfelelő rangra emelik a hősök és elesettek emlékhelyeinek gondozását, melyre nagyszerű példát láthattunk a megemlékezésen, itt is jó volt magyarnak lenni. Tisztelettel adózva a hősök emlékének, ezúton fejezem ki köszönetemet Mészáros József úrnak a győri Rotary Club, valamint Bittera Gábor kormányos matróznak a Magyar Tengerészek Egyesülete képviselőinek a rendezvény megszervezéséért.

Siposs Ernő Péter
 

 http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/otrantoi_utkozet_93_evforduloja