Hírlevél




szazalek_emblema
Lendületben a Rotary Club
2002. május 03. péntek, 12:09

Elso alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelte az elmúlt napokban a Gyori Rotary Club. Az ünnepet igazán csillogóvá azoknak a társadalmi szervezeteknek, intézményeknek a jelenléte tette, amelyek az idén a gyori klub támogatásában részesültek.

Chicagóból a múlt századelon

A jubileumi est Heim Gábornak, a Gyori Rotary Club soros elnökének a hagyományos kongatást követo köszöntojével kezdodött. Ezután dr. Király Géza foorvos, a Rotary klub egykori elnöke, rotarys szóhasználattal élve past presidentje röviden felvázolta a klubalapítás körülményeit. Elmondta, hogy a világ elso Rotary klubja 1905-ben Chicagóban alakult mint jótékonysági szervezet. Az amerikai mintát követve aztán a világ számos országában Rotary klubok szervezodtek – zászlajukon az állandó körforgást jelzo fogaskerékkel – ugyanazon nemes célt követve. Gyorben 1932. április 10-én, az akkori kereskedelmi és iparkamara kistanácstermében jöttek össze a város nagy tekintélyu személyei, hogy határozzanak a helyi Rotary klub megalapításáról. Megválasztották a társaság tisztségviseloit is, így lett az elso elnök dr. Nyáry László kórházi foorvos, egyetemi magántanár. A II. világháború, majd az azt követo önkényuralmi társadalmi berendezkedés azonban kizárta az effajta civil szervezodések legális muködését, így az említett idoszakban mind a gyori, mind a többi magyarországi Rotary klub megszüntette tevékenységét.

Újonnan régi szándékkal

Gyorött 1993-ban dr. Horváth József ügyvédnek, a másodvirágzását kezdo klub újraalapító elnökének, valamint a város elismert orvosainak, foiskolai oktatóinak, közgazdáinak és mérnökeinek köszönhetoen lendült forgásba a Rotary klub fogaskereke. A szándék, mely másodízben keltette életre a klubot, semmit sem változott az elso bejegyzés óta: „ támogatni a rászorulókat, elosegíteni a népek barátságát, kifogástalan erkölcsi magatartással példát mutatni a környezetünkben éloknek " . Ma a világ 160 országában a mintegy 30 ezer Rotary klub 1,2 millió tagja fáradozik azon, hogy kapcsolatai kiaknázásával, önzetlen munkájával segítse a klubja által kituzött nemes célok megvalósítását.


Kedvezményezett szervezetek

A történeti áttekintést követoen Heim Gábor elnök átadta az idei támogatásokat. A Gyori Nemzeti Színházban megrendezett Experidance táncprodukció bevételét, a 600 ezer forintot a Nagycsaládosok Gyori Família Egyesületének képviseloi vehették át, akik a leginkább rászoruló nagycsaládosok közt osztják szét a kapott pénzt, illetve annak kisebb hányadát közösségi programjaikra fordítják.
Az idei farsangkor megrendezett hagyományos Rotary jótékonysági bál hozadékából 300 ezer forintot a Duna Televízió Közalapítványa kapott azzal a feltétellel, hogy az összegbol a Romániában élo csángó közösségek számára vásároljon magyar televíziós csatornák vételére alkalmas parabolaantennákat és juttassa is el azokat a címzettekhez.
A Gyori Evangélikus Iskola és Óvodaközpont 150 ezer forint adományban részesült azért, hogy egy árván maradt család gyermekeinek oktatási költségét fedezze. Az „ Esély a gyógyulásra " Rákbetegek Gyori Egyesülete pedig 100 ezer forint egyösszegu támogatást kapott, hogy helyiségbérleti problémái erre az évre megoldódjanak.