Hírlevél




szazalek_emblema
A Rotary segíti az árva gyerekeket
2005. február 16. szerda, 11:41

Hét Srí Lanka-i gyerek egyévi ellátását támogatja a báli árverés bevételével a Győri Rotary Club.

A 252 ezer forint jelképes átadásán a „Pokoli történetek" sztárriportere, Vujity Tvrtko is részt vett Győrött. Jelképesen egy zászlót adott át a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetőjének, Szenczi Sándornak Csermák Gusztáv, a Győri Rotary Club elnöke. A zászlóban egy 252 ezer forintos támogatás ölt testet – ez hét Srí Lanka-i gyermek egyéves ellátására elegendő. A pénz a közelmúltban tartott bál árverésén gyűlt össze.

Szenczi Sándor Vujity Tvrtkóval közösen készített filmdokumentumokat a szökőár sújtotta Srí Lankáról. A szeretetszolgálat évekkel ezelőtt indított jelképes örökbefogadási programjának keretén belül gyűjt most a szervezet a szörnyű katasztrófa miatt árván maradt gyermekek megsegítésére. Szenczi Sándor elmondta: ötvennégymillió forint érkezett eddig a számlaszámra, ami szinte példátlan, és a magyarokról igen jó képet fest. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője hozzátette azt is: vannak „nehéz" országok, ahol az adakozást az adott állam hiúsítja meg, például azzal, hogy nem hajlandó vízumot adni. Iránnal, Irakkal és Észak-Koreával ellentétben Srí Lanka „könnyű ország", ahol a magyarokat mind a vezetés, mind a lakosság nagy szeretettel fogadta. Vujity Tvrtko ehhez hozzátette azt is: a számos állami és civil szervezet miatt a szingalézek földje „Magyarországgá" változott, ahol a stábnak magyarul köszöntek a helyi lakosok.

A riporter legmegrázóbb emléke a szökőárról, amikor egy asszonyt látott az óceán partján, állt, arccal a már lecsendesült tengernek. Trvtko angolul beszélt vele, s a nő azt mondta: nem mozdul innen, amíg a négy elveszett gyermekéből legalább egyet nem dob partra a víz.
Bárki felderítővel, mentőssel, riporterrel is beszélt a stáb, mindig azt hallotta: „Egy éven aluli élő gyermekkel nem találkoztunk." A riportertől megtudtuk: egyelőre nem gondolkodik azon, hogy könyvet írjon Srí Lanka-i élményeiről.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat ígéretet kapott a colombói kormánytól, hogy napokon belül kijelölik számukra azt az épületet Galléban, ahol elkezdhetik egy magyar árvaház építését. A jótékonysági kampányról további információk a www.fogadjorokbe.hu című honlapon találhatók.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_rotary_segiti_az_arva_gyerekeket_/1125563/