Hírlevél




szazalek_emblema
VI. Győri Fröccsnapok - sok-sok fotóval
2010. október 30. szombat, 18:57

VI. Győri Fröccsnapok - sok-sok fotóval

Tudósító
2010.09.27. 08:56
Képriport és beszámoló a VI. Győri Fröccsnapokról.

Az idei Győri Fröccs-napokat új, szeptember végi időpontban és a szokásos hétvégi három nap helyett nyolc napos időtartamban rendezte meg a Rotary Club Győr és Győr Városa a Széchenyi téren. Az időpont így közelít a legendás 1844. októberi fóti szüret napjához, melyen bemutatkozott a "Világmindenség első fröccse".  ( Persze mi győriek tudjuk, hogy ez évekkel előtte Győrben a Bencés Rendházban történt
meg.).

Az immáron VI. Győri Fröccs-napok az Amatőr Művészeti Fesztivállal együtt került megrendezésre. A két rendezvény sorozat erősítette egymást, így az időnként mostoha őszi időjárás sem tántorította el a nézőket és a vendégeket.

A rendezvény idei különlegessége, hogy nem más eseményhez kapcsolódóan került megszervezésre, mivel a város italának ünnepéhez önálló rendezvény illik.

VI. Győri Fröccsnapok - fotók: Polgár Sándor.

A megnyitó ünnepség a Győri Rotary Club székhelyén, a Hotel Konferencia szálló földszinti nagytermében volt. Ezután a jelenlévők átvonultak a Széchenyi térre, ahol megkoszorúzták a szóda ipari feltalálójának, városunk bencés tanárának, Jedlik Ányosnak a szobrát.

Ezután kinyílt a fröccspavilon, kezdetét vette a jótékonysági célú fröccskimérés.

A pavilon melletti színpadon fellépő zenekarok, szólisták, táncosok, valamint amatőr színjátszók tették a rendezvényt  hangulatosabbá. Az egyik fő látványosság a Somlói Borlovagok avatása volt.

A vizsgán egy jó fröccsöt kellett készítenie a 3 jelöltnek, Hámori Pálnak, Fónai Lászlónak és Szalai Gábornak.

Az újonnan felavatott lovagok kötelessége ezután, hogy a somlói és a magyar borokat népszerűsítsék szerte a világon.

A rendezvény bevételét a klub a magyar kultúra támogatására ajánlotta fel, a Kazinczy Szép Magyar Beszéd szépkiejtési verseny, valamint a Rotary Irodalmi Díj kerül támogatásra.

A kiváló minőségű Somlói Juhfark és Olaszrizling Szabó Gyula somlói bortermelő pincéjéből érkezett a Somlói Bor- és Pálinkalovagok támogatásával Végh Gusztáv borlovag szervezésében.

Bízunk benne, hogy  - talán nem is olyan sokára - a győri tavaszi - nyári fesztiválokat ősszel egy önálló fröccs fesztivál zárhatja, megfelelő méretű fröccssátorban, a magyar kultúrában gyökeredző műsorokkal, ételekkel és (fröccs) italokkal.

http://www.nyugatmagyar.hu/tudosito/vi_gyori_froccsnapok_-_sok-sok_fotoval/2180645/