Hírlevél




szazalek_emblema
Életmentő készülék a járőrautókban
2011. február 23. szerda, 12:45

Életmentő készülék a járőrautókban

Tóth Gyula
2011.02.23. 08:13

A két szervezet együttműködésének jegyében 10, életmentést segítő készüléket adományozott a győri Rotary klub a megyei rendőr-főkapitányságnak.

Az egyszerű berendezések szükség esetén a járőrautókban, valamint az őrzött szálláson segítik a rendőröket.

Számos alkalommal fordul elő a baleseteknél, rendőri intézkedéseknél, vagy valaki egyszerűen rosszul lesz az utcán, hogy a mentők megérkezéséig életmentő elsősegélyben kellene részesíteni embereket.

Azonban a szakértelem hiánya vagy egy rossz mozdulat akár nagyobb bajt is okozhat. Ennek kiküszöbölését szolgálja egy egyszerű berendezés, az életmentést segítő készülék.

Az autópálya-alosztály járőrei – Samu Zoltán törzszászlós és Horváth Tamás főtörzsőrmester (a háttérben) – már átvették a készüléket. Fotó: Tóth Gyula
Az autópálya-alosztály járőrei – Samu Zoltán törzszászlós és Horváth Tamás főtörzsőrmester (a háttérben) – már átvették a készüléket. Fotó: Tóth Gyula


A két szervezet együttműködésének keretében folytatott egyeztetést követően, ebből a készülékből adományozott a győri Rotary klub 10-et a megyei rendőr-főkapitányságnak. A készülékeket már ki is osztották a városi kapitányságoknak – kettő-kettő Győrbe, Sopronba és Mosonmagyaróvárra, egy-egy Csornára és Kapuvárra –, valamint az autópálya-alosztály járőrei és az őrzött szállás kapott egyet-egyet.

A készülék használata egyszerű, de, hogy szakszerű is legyen, a használóknak tanfolyamon tanítják meg, miként lehet megfelelő biztonsággal alkalmazni. Amikor pedig "itt az idő", és használni kell az életmentést segítőt, egy elektronika a betáplált testméret függvényében irányítja a járőrt.

Például abban, hogy a mellmasszázst megfelelő és ne túlzott erővel, megfelelő pozícióban és ütemben végezze.