Hírlevél




szazalek_emblema
Kincskeresőjáték és adománygyűjtés a régiségvásáron
2008. augusztus 17. vasárnap, 16:47

Győr - Tíz éve minden hónap harmadik vasárnapján – januárt, februárt kivéve – ódon, míves holmikkal, az azokért rajongókkal telik meg a Dunakapu tér. Így lesz ezen a hétvégén is a régiségvásáron, sőt a születésnapi programban tízmilliárdok foroghatnak az árverésen.

A most vasárnapi Győri Régiségvásár keretében tartja a tíz éves rendezvénysorozat születésnapját, így a színes kínálat mellett izgalmas „kincskereső" programok is várják az érdeklődőket.



Reggel hétre már mindenki kirakja áruját, mintegy száz árusra számítanak, kereskedőkre és magánszemélyekre, akik az ország távolabbi részeiből, külföldről is érkeznek.


A győri ugyanis a három legnagyobb hazai régiségvásár közé tartozik. Délelőtt fél tíztől Járóka János és családi zenekara muzsikál, kilenc éves prímással. Tíztől Simon Róbert Balázs alpolgármester mond ünnepi beszédet. Fél tizenegytől megint élőzene hallható és a régiségtotón régi bankókat lehet nyerni. Emellett érdemes azokat kincskereső módjára is keresni a vásárban, akár kalapszalag mellé tűzve, akár villanyoszlopon, mert csak pengővel és koronával lehet licitálni a fél tizenkettőkor kezdődő árverésen. Így valószínű, hogy az aukcióra kerülő alkotásokért tulajdonképpen milliárdokat fizet egy-egy vevő, de a licitáláson nem a bankók névértékét veszik figyelembe, hanem a darabszámot.



Érdemes a padlásról előkeresni pengőket vagy a vásárban venni, mert festmény, kristályváza, üvegékszer, dinnye, bor, ezüstpénz is kalapács alá kerül.



Minderről szerdán tartott sajtótájékoztatót szervezőként az Antikexpo Kft., azaz Németh István és családja, az Esterházy-palotában. Ott ahol tíz éve az első vásár előtt is beszéltek szándékaikról. A Városi Művészeti Múzeum igazgatója, N. Mészáros Júlia művészettörténész szerint az évtizedes múltú rendezvény a szép tárgyak szeretetének továbbvitelét, a helyi művészeti életet is segíti.



Olcsón is míves használati tárgyakat lehet találni az antikpiacon, amelyek egyedi lakásdíszek, ajándékok lehetnek és mindig benne van a vásárlátogató gyűjtőkben az a fajta kincskeresés is, hogy ritkaságra jó áron lelnek. A jótékony adományozásra is mód lesz: a győri Rotary klub gyűjt a csángó gyerekek táboroztatására, a téren elhelyezett perselybe lehet erre a célra pénzt tenni.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/kincskeresojatek_es_adomanygyujtes_a_regisegvasaron/2067021/