Hírlevél




szazalek_emblema
Ignácz Mónika cserediák levele az USA-ból
2009. január 06. kedd, 08:31

Udvozlom a Gyori Rotary Klubbot, Radics Zoltan Urat!

         Telnek a napok es a honapok, most mar negy honapja, hogy elhagytam Magyarorszagot, szoval itt az idelye, hogy irjak egy kis helyzet jelentest Floridabol, Jacksonville-bol.

          Mindenekelott, szeretnem nagy halamat kifejezni, minden kapott segitsegert, hogy itt lehetek, es resztvehetek ezeken a csodallatos programokon. Remelem internetes levelem mindenkit epsegben talal es, hogy otthon is minden rendben van.

  Tehat bele is kezdenek. Augusztus 3.-an szerencsesen megerkezdtem hosszu utamrol, a Jacksonville-i repuloterre, ahol az elso fogadocsaladom, es Rotarystak vartak. A fogadoklubbom elnoke, elnokhelyettese, es meg egy tag, es persze felesegeik. Az elso csaladomnal mindosszesen 2 honapot toltottem, oktober elejen koltoztem a masodik csaladomhoz, ahol jelenleg is vagyok. Az elso fogadocsaladnal egy batyam (Kaihan 20 eves) es egy noverem (Karen 17 eves) volt. A fogadobatyam szobajaban laktam, mivel o egyetemista, igy nem lakott otthon. Karen-nel egy iskolaba jartunk, tehat konnyu volt iskolaba menni, 40 percet kellett minden reggel es delutan utaznunk, ami szokatlan volt nagyon. Otthon ennyi ido alatt Ausztiraba tudnek utazni, de az ittenieknek ez a tavolsag nem tavolsag, ugyanis Jacksonville Amerika teruletileg  legnagyobb varosa.
         A masodik fogadocsaladnal 3 lany testverem van, de csak ketto lakik itthon. Lee Harden 13 eves lett a mult heten, Marykatharine 17 eves, vegzos de masik iskolaba jar, es akinek a szobajaba lakok Betsy aki jelenteg Tallahassee-be (Florida fovarosaba) jar egyetemre es 20 eves.
Az elso cserediak talalkozo augusztusban volt, ha jol tudom 67 cserediak talakozott, akik Floridaba jottek, de ez  nem egy districtet jelent hanem negyet! A kovetkezo program, csak az en districtemnek szolt St. Augustine-ba, ahol egy hetveget toltottunk. Amerika legregibb varosa kicsit europai stilusra emlekeztetett, mert  setalo utcat talaltunk, ami itt nem nagyon ismert fogalom.... Amikor mondtam hogy szeretnek setalni a belvarosban, nem tudtak elkepzelni mit szeretnek ott, es elvittek egy kulteri nagy bevasarlokozpontba. Mas kulturat megismerni nagyon izgalmas dolog. Talan a legnagyobb kulombseg az iskolaban van. Termeszetesen, elinte kicsit nehez volt es persze nagyon fura, de szerencsere par het alatt egesz hamar belejottem.
          Osszesen 8 tantargyam van. 4 ora A napon 4 ora B napon, A es B nap valtakozik. Felvettem: Fizikat, Matekot, Fold es Ur ismeret, Amerikai kormany, Testnevelest, Irodalomat, Szamitastechnikat, es Expolratory teaching amit inkabb elmagyarazni tudok, minthogy leforditani, ugyanis ezen az oran tobbnyire tanulunk a tobbi orara es kulombozo eloadokat hallgatunk, akik szervezetektol jonnek. Peldaul egeszseges eletmodrol, vagy peldaul rakosokrol, akiknek uj szervre van szukseguk, igy ha jogositvanynal kerdezik lennenek e szervdonorok, merjenek igent mondani.
        Mivel ez a varos nagyon nagy, sok a Rotary Klub. Az en klubbomban, 100 fo korul jar a letszam. Sajnos meg csak egy talalkozon voltam, ahol 70 embernek adtam elo a prezentaciomat, szerencsere nagy sikerrel. A konzulatorom (" keresztapam", Bill) masik ( Jax. legregebbi) klubban tag, ahol mar majdnem 200 fo tag. Sok Rotary Klub tobb cserediakot is jelent.  Bill nagyon kedves, jelenleg o is fogadott egy taiwani cserediakot (Ralph). Cserediak szeret cserediakkal talalkozni, mivel, ahogy a mondas hangzik: "egy cipoben jarunk".  Tehat probalunk kis programokat szervezni a kozelben lakokkal, amiben Bill segit, a fivarozassal. A hetvegeken bowlingozni, minigolfozni megyunk, vagy filmet nezunk. Legutobb gulyas levest foztem es buszken mondhatom,  nagyon jol sikerult.
        A legutobbi cserediak talalkozo nagyon friss emlek. Ezen a hosszu hetvegen mentem Disney World-be. Csutortoktol vasarnapig, szponzoralt szalas, belepojegyek , es ket vacsorat alltak, igy csak etelre kellett koltenunk. Szerintem az ev egyik legjobb programja volt. Mas allambol is jottek, igy korubelul 100-an voltunk! Minden nap egy egy park, es par kozos program is volt. 
        Az allamot meg csa kegyszer hagytam el, es csa kegy hetvegere mentunk meglatogatni a fogadoapukam csaladjat South Caroline-ba. A nyaralojukba mentunk ami egy kis szigeten van, es a lakopark nagyon szep volt. Lehetet golfozni, ozikeket simogatni, amik a hazak kozott szabadon maszkaltak, vagy  akar horgaszni. Mi az utobbi kettot tettuk, es nagyon elveztem.
       Csaladi programokat nagyon szeretem. A fogado anyukam csaladja kozelbe lakik. Az anyukam anukajaval,  3 testverevel , es azok csaladjaival toltottuk a halaadast 1 hete egy farmon, ahol a sok pogram kozott a sarban quadozast elveztem a legjobban. Vicces volt de nagyon koszosak lettunk.
       Kozeledik a karacsony, hamarossan megint lesz nagy csaladi program, es a cserediakokkal is meg fogok talalkozni, ugyhogy program van boven, nagyon jol erzem magam, es persze sokat tanulok, ugyanis az iskaolam nagyon eros. Nem az altalanos "amerikai konnyu" iskola. Florida 5 legjobb iskolai koze tartozik, sok okos gyerek jar oda, es a tanarok is szigoruak. Sokat probalkozok es segitenek is nekem igy nem vagyok a legrosszabb tanulo, ami lelkesedest is ad. Az angolom naprol napra jobb lesz, lassan 1-2 honapja angolul almodom, neha angolul gondolkodom, igazan izgalamas, es jo erzes! 
        Megegyszer nagyon szepen koszonom a lehetoseget, probalom sok jora hasznalni, kihasznalni, elni vele.
Minden jot kivanok, es nagyon kellemes kozelgo unnepeket!  Boldog Karacsonyt es Sikerekben Gazdag Uj evet, ha addig nem irnek. :)

                                                                                   Tisztelettel:

                                                                                                       Monika Ignacz
                                                                                                         cserediak