Hírlevél




szazalek_emblema
Hamarosan a Rábaközben is jótékony klub alakul
2008. augusztus 25. hétfő, 09:58

Nyugat-Dunántúl - Hat Rotary Club működik régiónkban, ebből öt megyénkben. Az utóbbiak évente összesen mintegy tízmillió forintot gyűjtenek, adományoznak jótékony célra. Hamarosan megalakul a világhálózat rábaközi csoportja is, tudtuk meg a nyugat-dunántúli kormányzóhelyettestől, Hámori Páltól.

Mosonmagyaróváron, Győrben, Győrújbaráton, Szombathelyen is működik Rotary Club és Sopronban kettő. Tagjaik száma összesen csaknem kétszáz. Hamarosan azonban négy újabb csoport szerveződik régiónkban, az egyik megyénkben. A Rábaközi Rotary Club a csornai, a kapuvári és a környékbeli jótékony szándékú, tenni akaró embereket fogja össze. Tagjaik részei lesznek a több mint negyven hazai klub alkotta, tavaly óta önálló rotarys tartománynak és azon keresztül a világhálózatnak.

– Mindegyik megyénkbeli klub segíti a határon túl élő magyarokat. Emellett a mosonmagyaróváriak a Karolina Kórház radiológiai osztályát és az autistaalapítványt támogatták, a győriek a futballgála bevételével a sportutánpótlást, a fröccsnapok hasznával a Kazinczy szépkiejtési versenyt. A Sopron Pannónia Rotary Club egy hatéves kisfiú amerikai gyógykezelése és egy fiatal operaénekes tanulmányai érdekében szervezett gyűjtést. A másik soproni klub pedig igazán nagy akcióra készül. A Rotary világszervezetének pályázatán nyert összeg révén és egy amerikai klub segítségével több ezer dollár értékben életmentő műszereket adományoz a helyi tűzoltóságnak. Többek közt olyan berendezést, amivel figyelni lehet a bevetésen lévők pulzusát, vérnyomását – említett néhány példát a klubok tevékenységéből Hámori Pál, aki júliustól a Rotary nyugat-dunántúli kormányzóhelyettese. Feladata, hogy a klubok közti, a kormányzó és a klubok közti, valamint a külföldi klubokkal kialakított kapcsolatokat segítse.

Önálló programjaik mellett a klubok közös kezdeményezésekkel is segítik a rászorulókat. A magyar kormányzóság a moldvai csángók falvaiban hoz létre adományok révén úgynevezett magyar házakat, amelyekben többek közt internetelérési, nyelvtanulási lehetőségeket teremt. Minderről a kormányzóhelyettes beszélt lapunknak, aki korábban munkája során nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozott, tapasztalatait így most hasznosítani tudja a Rotary-mozgalomban, amelyhez nyolc éve csatlakozott.

Hamarosan a Rábaközben is jótékony klub alakul

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/hamarosan_a_rabakozben_is_jotekony_klub_alakul/2068152/