Hírlevél




szazalek_emblema
Táblát kaptak az elfeledett csata hősei
2007. szeptember 16. vasárnap, 11:57

Prevlaka - Nehezen tudnánk megbecsülni, hányan hallottak olvasóink közül az otrantói csatáról, de valószínűleg nem sokan. Pedig az osztrák–magyar haditengerészet első világháborúban vívott győztes ütközetében számos magyar is részt vett. Győri kezdeményezésre szombaton emléktáblát avatott egy maroknyi magyar, akik nem feledték a hős tengerészeket.

Az Adria legnagyobb tengeri csatájában bizonyítottak azok a magyar tengerészek, akik a Monarchia flottájában 1917-ben diadalt arattak az antanthatalmak erői felett. Az „olasz csizma" sarkánál található otrantói szorost az antant próbálta ellenőrzése alatt tartani: 55 kilométer hosszan aknákkal és jelzőrendszerrel felszerelt acél hálózárat épített ki, amit felfegyverzett vontató halászgőzösök biztosítottak.

Ezt a tengerzárat zúzták szét a Monarchia csapatai: a rombolók ellenséges szállítóhajókra vadásztak, a tengeralattjárók pedig járőröztek a területen,
miközben a három cirkáló – a Novara, a Saida és a Helgoland – harcolt a Monarchia tengeri kapcsolatát akadályozó zárvonal felszabadításáért. Sikerrel: alig egy óra alatt likvidálták szinte az összes gőzöst.

A kilencven éve aratott hatalmas győzelmet ma már kevesen tudják felidézni, dicsősége elveszett a történelem során. Mégis akadt egy maroknyi csapat, akik nem hagyták teljesen feledésbe merülni. Köztük Mészáros József, aki győri hajósemberként a tengeri csata összes mozzanatát kívülről fújja, s másfél évvel ezelőtt úgy gondolta, ideje méltó emléket állítani a hősöknek. Barátokat mozgósított, támogatókat gyűjtött, leveleket írt hatóságoknak és történelmi egyesületeknek határokon innen és túl, s a régvolt hősök ügye lassan közügy lett.

– Mindenütt támogatásra találtunk, s aminek külön örültünk, a horvátok örömmel fogadták az ötletet, hogy emléktáblát állítsunk. Már csak azért is, mert a Prevlaka-félszigetet idegenforgalmi központtá szeretnék varázsolni, s minden turistacsalogató ötletet szívesen látnak. Igazán azonban akkor vált közüggyé, amikor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a zágrábi nagykövetség is beszállt a szervezésbe, az engedélyek megszerzése nagyrészt nekik köszönhető – meséli Mészáros József.

A másfél éves szervezőmunka szombaton érett be: a prevlakai tengerparti erőd falára – elsősorban a győri Rotary klubnak köszönhetően – felkerült a bronzbevonatú alumíniumtábla, hirdetve a túlerővel szemben győzedelmeskedő tengeri csapatok tettét. A táblaavatáson tizenegy koszorú került az erőd falának tövébe, köztük a zágrábi magyar nagykövetség, a Magyar Tengerészek Egyesülete, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Horthy Miklós Társaság, a Boszniában állomásozó EUFOR-haderők és a horvát tartomány nevében.

– Az ütközetben egy lobogó alatt harcoltak a Monarchia államalkotó nemzetei, horvátok, magyarok, osztrákok, csehek. Ez a győzelem közös történelmünk része, amelyre együtt és mindannyian büszkék lehetünk. A győzelem erőt adhat mindennapi küzdelmeink megvívásához, egyben tovább erősítheti történelmi barátságunkat – mondta Mészáros József.

Háború és „fair play"

Nemcsak csapataink katonai teljesítményét, de emberségét is elismerték ellenfeleink az otrantói csata után. Mark Kerr angol tengernagy, az adriai brit tengeri erők parancsnoka például jelentésében ezt írta: „A Monarchia cirkálóinak magatartása egészen rendkívüli módon lovagias volt. Ha valamelyik drifter felvette a küzdelmet és vonakodott megadni magát, a cirkálók nem süllyesztették el, hanem ha már harcképtelenné vált, úszni hagyták. Ez a magatartás valóban teljes mértékben megfelel a tengerészlovagiasság tiszteletre méltó régi hagyományainak." Guidó Milanesi, az olasz ellenfél vezetője elismerte, hogy olyan ellenféllel álltak szemben, amelyet ha legyőznek, rögtön kezet nyújtottak volna, míg Franz von Hippen német tengernagy ezt írta: „Különösen kiemelkedőnek tartom a cirkálók bátor és lovagias magatartását, amikor máshonnan is fenyegetve az életben maradt ellenség megmentésére siettek."

http://www.kisalfold.hu/cikk.php?id=1000182&cid=2029572

http://www.mateinfo.hu/  Erről az oldalról letölthető a koszorúzást megörökítő 30MB videó.