Hírlevél




szazalek_emblema
Kovács Balázs Thaiföldi cserediák élménybeszámolója
2009. március 12. csütörtök, 09:46

Tisztelt Radics Ur!

Szeretnek irni Onoknek egy reszletes beszamolot a Khon Kaeni elmenyeimrol, amikor az onok engedelyevel 12 napra szerzetes lehettem.
Khon Kaen tartomany innen korulbelul 400 km-re eszakra van, a templom neve pedig Wat Nong Pat Phong. Dr. Salakjit szerint minden evben tobb kulfoldi ferfi is utazik oda szerzetesi tanulmanyok celjabol, Thaifoldon ez az egyetlen ilyen templom, ezert nem Bangkokban kerult sor az en utamra.
Ott csak egy ember beszelt angolul, o viszont az apat volt, aki sokat segitett hogy jobban megertsem az uj es gyakran eleg kulonos dolgokat.
A napirendunk erdekes volt, bar az elso napokban kisse nehez volt megszokni, mivel minden nap hajnali 3-kor keltunk fel es este 10-kor fekudtunk le, ezen kivul naponta csak egyszer etkeztunk, igy nagyon sokat kellett egyszerre ennunk.
A napjaink leginkabb imaval es meditacioval teltek,; az egyik legerdekesebb ilyen az erdei seta volt amire minden este sor kerult. Szerencses voltam mert eppen akkor kerult sor az egyik legfontosabb Buddhista unnepre, amit Vientian-nak hivnak. A legende szerint 1250 profeta osszegyult minden elozetes hivas nelkul, mivel ez eppen teliholdkor tortent, mozgo unneprol van szo, ami minden evben Februar mas napjara esik.
Bar ez a vallas nagyon mas mint a kerestenyseg, sok dologban hasonlitanak, nem egy tanitasuk ismeros volt. A buddhizmus alapjaban veve eleg ortodox vallas, de az utobbi evekben sokat tesznek azert, hogy a kulfoldiekkel es mas vallasuakkal is megismertessek, tobb konyvet es iratot leforditanak angolra, vettem ill. kaptam is tobb ilyet. A templom szep es nyugodt helyen volt, az epuletek nem reg epultek, az egyik sztupa pedig meg el sem keszult- de epiteszetileg nagyon szep.
 
A noviciuskent toltott 10 nap alatt-ugy erzem- sokat tanultam es tobb maradando elmennyel, tapasztalattal gazdagodtam. Bar nem volt egyszeru tanulmany, mindenkeppen sikerkent ertekelem es szeretnem megkoszonni Onnek es a gyori Rotarynak, hogy engedelyt kaptam erre.
Mivel az iskolanak mar vege, most itthon toltom a napjaimat es folytatom az orszag es az emberek feldezeset.
Ezuton kivanok onoknek minden jot!
    Tisztelettel:
                    Kovacs Balazs