Hírlevél




szazalek_emblema
Légy ajándék a világnak
2015. július 13. hétfő, 13:49

'Légy ajándék a világnak'

A Rotary Club Győr elnöke mostantól Németh Tibor, aki Fónai Lászlót váltja. Az elnökök a világ minden klubjában évente cserélődnek. A 2015-16 Rotary világelnök az indiai Ravi Ravidran, akinek mottója: Légy ajándék a világnak.

Az első rotary klub 1905-ben alakult Chicagóban. Ma a világ 159 országában több mint 29000 klub működik, 1,2 millió klubtaggal.

- Célunk, hogy a hétköznapokban nyújtsunk segítséget. Kitaláljuk a legfontosabb célokat, s megkeressük annak a módját, miként gyűjtsük össze a szükséges összeget, amit teljesen a támogatásra fordítunk. Természetesen maguk a klubtagok egyénileg is segíthetnek. Minden klubtagnak vannak kötelmei, mindenki fizet tagdíjat, ennek egy része megy a Rotary Magyarország és a világszervezet céljaira – avatott be a részletekbe Németh Tibor.

A magyarországi rotary mozgalom egyik legfontosabb programja a Gift of Life, melynek célja, hogy a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken a szakképzett magyarországi orvosok segítsenek. Mind a műtéti beavatkozásokat, mind a gyerekek kardiológiai szűrését nemzetközi támogatással a Rotary Magyarország fedezi.

-A civil társadalom értelme az kell legyen, hogy amit az egyén megkapott a tehetségén, a szerencséjén keresztül, azt próbálja meg visszafordítani oda, ahol segíteni tud vele – véli az új elnök

Győrben az egyik legjelentősebb bevételi forrás a Győri Rotary Fröccsnapok, amelyet idén tizenegyedik alkalommal rendeznek meg. Ezt dr. Horváth József alapító elnök találta ki, a munkában pedig több környékbeli klub is a segítségükre van. A tiszta bevétel egy részéből a Kazinczy szép magyar beszéd versenyt támogatja a Rotary.

-Idén kiemelt célunk a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek támogatása, például az állami gondozásban élők segítése. Mi többek között ösztöndíjat adunk, a tanulók pedig meghatározott időnként eljönnek a klubba és beszámolnak majd arról, milyen eredményeket ért el – ígéri az új elnök. - Emellett fontos a környezetünkben működő civil szervezetek támogatása is, valamint azok a szociális projektek, amiket évek óta segítünk.

A klubtagok minden héten találkoznak, különböző témákban előadókat hívnak, illetve ők tartanak előadásokat, kirándulásokat szerveznek. Tag bárki lehet a klubtagok ajánlásával.