Hírlevél




szazalek_emblema
Válságálló műtárgypiac
2011. február 20. vasárnap, 20:13

Válságálló műtárgypiac

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/valsagallo_mutargypiac/2203661/

Rimányi Zita - Kisalföld Napilap
2011.02.15. 09:09

A műtárgy éppoly értékálló válság idején is, mint az arany. Megyénkben is többen befektetési szándékkal hoznak létre gyűjteményt és emelkedtek az aukciók leütési árai. Mégsem akkora az ár- és keresletnövekedés a műkereskedelemben, mint a sárga nemesfém piacán.

Százmillió forint feletti árverési leütési árra csak 2008 előttről emlékeznek a műkereskedelem szakemberei, manapság nem jellemzők ilyen rekordok erre a piacra. Pedig többen az elmúlt időszakban gyűjteményeik értékesítésére kényszerültek és a keresleti oldalon nőtt a befektetési szándékkal vásárlók aránya. Az biztos: több évszázad alatt bebizonyosodott, hogy válság idején is az egyik legbiztosabb közép- és hosszú távú befektetés a műtárgy, a régiség.

– Kétségkívül válságálló, de különleges területe a pénzpiacnak a műkereskedelem – szögezte le Németh István, a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének vezetőségi tagja és magyarázatként hozzáfűzte: műtárgyat nem lehet úgy venni, mint aranylapot, kilóra, hanem szakértő segítségével kell bogarászni a kínálatban és megfelelő tárolási feltételeket kell biztosítani, különben veszt értékéből a műalkotás. Meggyőződése, hogy e területre ezért gondolnak befektetési lehetőségként még mindig kevesen hazánkban. Pedig szerinte akkor érdemes vásárolni, amikor sokan akarnak eladni és mostanában sokan kényszerültek arra, hogy pénzzé tegyék értékeiket. Az országos árverési adatok szerint a közepes árfekvésű, néhány százezer forintos képek kevésbé kapósak, de az olcsóbbak és a drágábbak könnyen cserélnek gazdát. Németh István megyénkbeli tapasztalatai alapján az érdeklődés és az árak növekedése a közepes, a gyenge minőségre nem, csak a kvalitásos művekre jellemző, az elismert művészek alkotásaira, a márkás porcelánokra, a kis példányszámban készült, jó állapotú érmékre. Szerinte most érdemes venni például olyan magyar porcelánt, amely nemzetközileg ismert gyártó darabja.

Tóth Virgil régiség- és műkereskedő
Tóth Virgil régiség- és műkereskedő


Tóth Virgil régiség- és műkereskedő egyetért azzal, hogy a ritkaságnak számító bútor, festmény, rajz az értékesebb, ezek ára emelkedett. Példaként megemlítette, hogy nemrégiben a 9. Győri Művészeti Árverésen Pablo Picasso és Marc Chagall sokszorosított grafikái, Salvador Dali kisplasztikája is a kikiáltási árnál jóval magasabb összegért kelt el. Míg korábban párszor tízezres tételek jellemezték ezt az aukciót, legutóbb néhányszor százezer forintért vették meg a legtöbb kalapács alá került alkotást.

– Műtárgy- és régiségüzletemben az utóbbi időben több magánember és cég is azért vásárolt, mert befektetési szándékkal hoznak létre gyűjteményt. Igazán nagy hasznot, értéknövekedést akkor érhetnek el, ha felismerik az alulértékelt műveket, azokat az alkotókat, akik ma még nem annyira elismertek, mint megérdemelnék – szögezte le Tóth Virgil.
Ár- és keresletnövekedés az elismert művészek alkotásaira, a ritkaságnak számító festményekre, bútorokra jellemző Tóth Virgil műkereskedő szerint. Fotó: Bertleff András

Salvador Dali: Rinocérosz, ezüstözött bronz .
Marc Chagall: Szerelmespár, színes litográfia.
Igazán nagy hasznot, értéknövekedést akkor érhetnek el, ha felismerik az alulértékelt műveket, azokat az alkotókat, akik ma még nem annyira elismertek.