Hrlevl
szazalek_emblema

Az elso rotary klub 1905. februr 25-n alakult meg egy Paul Harris nevu gyvd kezdemnyezsvel Chicagban. Nhny bartjval: Sylvester Schule sznkereskedovel, Hiram Shorey konfekcirussal s Gus Loehr bnyamrnkkel, alaptottk azzal a cllal, hogy ott kzrdeku krdseket s a tagok klnbzo foglalkozsnak aktulis problmit megvitassk. Az alapgondolat, amelybol kiindultak, nagyon egyszeru volt. "Mindnyjan, akik egy vagy ms formban a kzletben mukdnk s kzvetve, vagy kzvetlenl a kzgyek szolglatban llunk, a dolog termszetbol folyan hajlunk az egyoldalsg fel. Az gyvd, aki a brsgok elott tevkenykedik s leginkbb gyvd-kollgival rintkezik, hajlamos, hogy a maga jogi szemvegn keresztl nzze a vilgot. A mrnk, aki csak a technikai ltestmnyt ltja lelki szemei elott, esetleg nem tulajdont kello fontossgot a pnzgyi megvalsts problmjnak. A kereskedo gondolkodsa idegen az rasztal mellett dolgoz tisztviselo sajtos vilgnzettol. A gondozsra bzott gyermekek kztt abszolt tekintlyt kpviselo tanr foglalkozsa egszen klnleges lelki diszpozcikat vlt ki muvelojbol. Minl inkbb cserlodnek ki a klnbzo foglalkozs intelligens emberek nzetei, annl inkbb lehet a kzre dvs felfogs kialakulsra szmtani."

Ez volt az elso rotary klub alapgondolata, amelynl az alaptk megllapodtak, hogy benne minden foglalkozsi gnak csak egy kpviseloje foglalhat helyet. Az alaptkat ebben az elgondolsban az a trekvs vezette, hogy a klubot intzmnyesen megvjk az egyoldalsg veszedelmtol.

A gondolat npszeruv vlt, s a chicagi Rotary Club mintjra egymsutn alakultak rotary klubok eloszr Amerikban, azutn a fldkereksg tbbi rszn is.

A Rotary ma a vilg 159 orszgban van jelen s nyelvek tucatjait, politikai s trsadalmi szerkezeteket, szoksokat, vallsokat s hagyomnyokat fog t. Ma 1,2 milli klubtag van, s a vilgon tbb mint 29.000 klub mukdik. A rotary klubok mindegyike azonos stlusban tevkenykedik az Egysges Rotary Club Alkotmny alapjn, melyet eredetileg 1922-ben hagytak jv. Ez az alkotmnyos dokumentum a vilgon minden rotary klub szmra egy keretet hatroz meg. Az Egysges Rotary Club Alkotmny teszi lehetov a szervezet szmra az egysges mukdst a sok ezer telepls terletn.

A 30-as vekben a klubok kzs irodja Chicagban volt, az eurpai klubok pedig Zrichben tartottak fenn kzs irodt. Napjainkban a vilgkzpont, a Rotary International (RI) szkhelye az n. One Rotary Center pletben, Evanstonban (Illonois, U.S.A.) van. A vilgkzpont a vilg tbbi fldrszn, tovbbi nyolc regionlis kzpontot foglal magba.