Hrlevl
szazalek_emblema
2007. december 10. hétfő, 12:03

Gyor - A Rotary klub minden évben lehetoséget ad néhány fiatalnak, hogy egy évig más országokban tanulhasson és beilleszkedjen más társadalmakba. Kara Ausztráliából, Marissa az USA-ból, Arturo pedig Mexikóból érkezett hazánkba. Egy évet töltenek az új gyori családjukkal.

Kara Baldwin Ausztráliából, Marissa Dunyak az USA-ból, valamint Artuto Gonzalez Mexikóból érkezett a magyar fovárosba. Budapest megtekintése után útjuk Gyorbe vezetett. A Rotary cserediákprogramjának célja nemcsak a nyelvtanulás, hanem az idegen kultúrák megismerése és az érvényesülés más országokban. Az elso benyomásokra ugyanúgy emlékeztek vissza: „Mikor leszállt a repülo és kiléptünk a reptérrol, az az érzésünk volt, hogy mindenki az út rossz oldalán vezet és hogy nagyon hideg van. Az épületek pedig öregnek tuntek. Nagy volt az éghajlatváltozás is, mivel nálunk mindig negyven fok felett van a homéro higanyszála, így hét év után eloször lettem beteg itt, Magyarországon. Ráadásul még sosem viseltem kesztyut, sálat és nagykabátot" – mesélte Kara, az ausztrál fiatal.

A könnyu beilleszkedés

Marissa, az amerikai fiatal is furán érezte magát, mikor megérkezett, hisz Ohióban közel ugyanolyan a homérséklet, mint hazánkban, ám ok sosem húznak fel téli csizmát, mert náluk mindenhová kocsival járnak. A három fiatal a Krúdy Gyula-szakközépiskolában és a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban tanul. Az iskolai beilleszkedéstol mindnyájan féltek, ám az elso nap után már minden sokkal könnyebb volt számukra.

Kara nagy örömmel újságolta hogy az elso perctol körberajongták az új osztálytársak, és a koalákról, kengurukról kérdezgették.

Nehéz nyelv, szokatlan ételek

A külföldi vendégek egyetértettek abban is, hogy a magyar nyelv a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve, de örömmel gyakorolják, hisz nagy dolog olyan nyelvet beszélni, amirol a környezetükben szinte nem is hallottak.

„A nyelv nagyon fontos az emberek megismerésében. Segítségével megismerhetjük az emberek gondolkodását, rájöhetünk arra, miként viselkednek, megtudhatjuk szokásaikat. A nyelv nem más, mint a kultúra alapja" – meséli el Arturo. A Rotary klub szervezése által a diákok heti kétszer tanulják a magyar nyelvet.

A honi ételek is szokatlanok voltak a külföldi vendégeknek, Kara kedvence a gyümölcsleves lett, Marissa pedig rendkívül finomnak találja a magyar ételeket. Arthuróék Mexikóban kevés levest esznek, mert ott a meleg idojárás miatt a fagyi jobban esik.

Szívesen maradnának

A fiatalok semmit sem tudtak Magyarországról, mikor megérkeztek, nem tudták, milyen körülmények fogadják majd oket, nem tudták, milyenek lesznek az elso benyomások.

„Igaz, még nem jártam be az egész országot, de már most tudom, hogy nehéz lesz újra hazamenni, szívesen maradnék itt" – mondja Marissa Dunyak, az amerikai lány.

„Számos nagyvárosba sikerült már eljutnom Magyarországon, jártam Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, nem akarok hazamenni, itt szeretnék maradni a kedves emberek között. Szinte minden nap egy élmény" – vágott Kara az amerikai fiatal szavába.

A karácsonyt mindannyian gyori családjukkal töltik. Addig is gyönyörködni szeretnének a havazásban, amit még életükben nem láttak. Ám egyszer lejár az egy év, amit nálunk tölthetnek, és aztán ismét repülore kell szállni és hazatérni.