Kantharosz Gála 11,7 milliós bevétellel

Az ország egyik legnagyobb és legeredményesebb civil összefogásává nőtte ki magát a győri civil szervezetek, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar által ebben az évben immár 7. alkalommal megszervezett jótékonysági borárverés. A filharmonikusoknak otthont adó Richter Teremben közel ötszáz jótékonykodni vágyó, bor- és komolyzene kedvelő egyén gyűlt össze, hogy a neves borászok által felajánlott értékes tételekre licitáljon.

A siker a kiváló szervezésnek és a jó hangulatnak köszönhetően ebben az évben is, mint ezidáig minden alkalommal rekord bevétellel zárult: az árverésből, valamint az esemény támogatóinak adományaiból, illetve a fejenként 8.000 forintos belépőjegy árából összesen 11,7 millió forint folyt be.

 Az idei március 31-én megrendezett Kantharosz Gála szervezésében 3 rotary club (Győr, Győr-Rába, Győrújbarát), három lions club (Első Győri, Arrabona, Patrónus), az Európai Borlovagrend Győri Legátusa, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar vette ki a részét. A neves borászok ezúttal a Garam menti, a soproni, a hajós-bajai,a szekszárdi, a kunsági, valamint a tokaji borvidéket képviselték, Szigetköz pedig egy pálinkafőző családi vállalkozásnak köszönhetően került fel az árverési tételek alkotta képzeletbeli Kárpát-medence térképre.

01
Árverésre váró tételek

 Az esemény házigazdái, moderátorai, valamint az árverés lebonyolítói – Borbás Marcsi és Rákóczi Feri – kiváló hangulatot teremtettek a hangversenyteremben. A külföldön is nagyon sokat koncertező Győri Filharmonikus Zenekar Berkes Kálmán érdemes művész vezényletével Schumann, Smetana, Strauss és Csajkovszkij műveinek egy-egy részleteivel tette még értékesebbé és a licitálók számára vonzóbbá az árverés összesen 14 tételét. A kalapács alá került tételek közül kiemelkedett a 720 ezer forintér elkelt 1956-os ötputtonyos Tokaji Aszu, a tavalyi év bortermelőjének választott, tragikus hirtelenséggel elhunyt Szöllősi Mihály csúcsborából egy 5 literes kiszerelés, valamint egy 10 literes cserépedénybe zárt barrique szilvapálinka.

02
Borbás Marcsi és Rákóczi Feri az est házigazdái, valamint Berkes Gábor a Győri filharmonikus Zemekear karmestere

A Kantharosz Gála célja a kezdetektől változatlan: Győrben és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek illetve az őket gondozó intézmények támogatása, valamint nehéz sorsú tehetségek felkarolása. A gála bevétele pályáztatás útján kerül szétosztásra: a nyilvánosság mellett mellett ez biztosítja, hogy a pénz megfelelő helyre és átlátható módon kerüljön. A pályázatot a gála előtt 4 hónappal írja ki a Kantharosz Alapítvány. Gyermekneveléssel foglalkozó intézmények pályázhatnak működési körülményeiket javító beruházásokra, valamint a gyermekek fejlődését elősegítő projektek megvalósítására. Ugyanakkor olyan kimagaslóan tehetséges gyermekek, illetve azok képviselői is pályázhatnak, akik anyagi okok miatt nem tudják tanulmányaikat, sport-, vagy művészeti pályájukat megfelelő színvonalon folytatni, vagy forrás hiányában nem juthatnak el nemzetközi megmérettetésre. A támogatandó projektekről a végső döntést a résztvevő civil szervezetek egy-egy képviselőjéből álló kuratórium hozza meg a teljes tagság, azaz a Kantharosz Gálát életre hívó civil szervezetek véleményének figyelembevételével.

04
A sikeresen licitálók

 Az idei bevételből óvodai KRESZ pálya épül, cserekészcsapat jut sátorhoz, értelmi fogyatékosok családjai számára hoznak létre játékkölcsönzőt, barokk furulyát és versenykenut kaphat egy-egy tehetséges fiatal, valamint egy további pályázó közönségszavazattal – a Kantharosz Gála helyszínén leadott voksokkal – jut támogatáshoz a kimagaslóan sikeres rendezvénynek köszönhetően.

Szöveg: Kosár Dezső, RC Győr
Fotók: Váczi József, RC Győrújbarát